slide1
ISLA DE BUDA, UN EXEMPLE DE SOSTENIBILITAT I RESPECTE A LA BIODIVERSITAT

1000 hectárees que combinen l'explotació agropecuària amb el seu caracter de Reserva Natural

slide2
ISLA DE BUDA, UNA ENORME RIQUESA ORNITOLÒGICA
De las 600 espècies d'aus censades a Europa més de 250 viuen a l'Illa de Buda
slide3
ISLA DE BUDA, EQUILIBRI ECOLÒGIC EN PERFECTA HARMONIA
El cavall de la Camarga francesa, perfectament adaptat als aiguamolls de l'illa de Buda
slide4
ISLA DE BUDA, LA PERFECTA PROTECCIÓ DE L'ECOSISTEMA NATURAL
L'Illa de Buda es configura com un dels aiguamolls millor conservats d'Espanya
slide5
ISLA DE BUDA, UNA MERAVELLOSA REALITAT DIGNA DE CONÉIXER DE PROP
Cinc quilòmetres de platges absolutament verges voregen l'Illa de Buda
slide6
OBERTA A UN TURISME RURAL RESPONSABLE, LÚDIC O CIENTIFIC
Visiteu l'Illa de Buda. Estades per a grups de 15 persones en un enclavament paradisiac
previous arrow
next arrow

Inici

L’illa de Buda que és una illa marítim fluvial que conforma un dels aiguamolls mes ben conservats de Espanya, està situada a l·extrem oriental del delta de l’Ebre, pertanyent al municipi de Sant Jaume d’Enveja, a la comarca del Montsià. Amb 1.000 hectàrees i uns 5 km de longitud, és l·illa més gran de Catalunya.

És d’origen al·luvial, ja que s·ha format a partir dels sediments que deixa el riu Ebre just abans de la seva desembocadura. La seva forma es d’un triangle invertit amb el vèrtex al sud, i està voltada pels dos braços del riu, el principal (la gola de Llevant) al nord, que la separa de l’illa de Sant Antoni, i el secundari (la gola de Migjorn) a l’oest. El costat est, amb la platja de Buda, està banyat per la Mediterrània i culmina a l’extrem oriental al cap de Tortosa, prop del qual es va aixecar el famós far de Buda.

Al seu interior es troben les llacunes del Calaix Gran (o de Dalt) i el Calaix de la Mar (o de Baix), que són l’hàbitat d’un bon nombre d’espècies d’ocells.

A l’any 1924 l’illa de Buda va ser adquirida pel qui es actual propietari de la meitat septentrional, la família Borés, sent l’altre meitat meridional propietat del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya. Va arribar a tenir uns 200 habitants fins la dècada del 1950, quan una quarantena de famílies s’hi van instal·lar per conrear-hi arròs. Al seu interior hi trobem la masia construïda a finals del segle XIX, amb una capella que també feia d’escola. En aquell temps es varen organitzar unes festes majors i fins i tot van crear un equip de futbol. Actualment, però, tot i que s’hi continua conreant arròs, a Buda només hi queden dos matrimonis grans.

Situada dins el Parc Natural del Delta, per accedir-hi cal una autorització expressa.